Kafija – tās izcelsme, veidi un pagatavošana
Neapšaubāmi, ka kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem visā pasaulē, un ne bez iemesla. Šim dzērienam ir patīkama garša un tas sniedz stimulējošu efektu, ko cilvēki ir iemācījušies izmantot savā labā, lai īsā laikā iegūtu enerģijas devu dienas sākumā.
Šis dzēriens sniedz ne tikai labsajūtu, bet arī spēj labvēlīgi ietekmēt veselību, ja tā, protams, tiek lietota samērīgos daudzumos. Dažādos pētījumos ir pierādīts, ka kafija spēj uzlabot sirds veselību, kā arī samazināt risku saslimt ar dažādām onkoloģiskām slimībām.
Bet kam lai mēs pasakamies par šī brīnišķīgā dzēriena atklāšanu? Lai arī pasaulei nav zināms īstā kafijas atklājēja vārds, pastāv leģenda par to, kā cilvēce ar kafiju tika iepazīstināta.
Īsa kafijas vēsture
Leģenda vēsta, ka 8. gadsimtā etiopiešu aitu gans vārdā Kaldi esot novērojis, ka viņa ganītās aitas kļuvušas īpaši aktīvas pēc tam, kad nogaršojušas kafijas auga pupiņas. Pēc redzētā aitu gans par to esot pastāstījis vietējā klostera mūkiem, kuri tālāk arī pagatavojuši dzērienu, kas sniedzis tūlītēju mundrumu.
Par kafijas dzeršanas kultūru ir zināms jau kopš 11. gadsimta, kad to no Etiopijas eksportēja uz Arābiju. Ap 15. gadsimtu tā jau tika audzēta Jemenā, bet 16. gadsimtā arī Persijā, Sīrijā, Ēģiptē un Turcijā. Šajā laikā Damaskā un Aleppo tika atvērti arī pirmie kafijas nami.
Eiropu šis dzēriens sasniedza 17. gadsimtā, kad pirmās kravas no Mokas ostas tika ievestas Venēcijā. Kafijas ceļš no Itālijas turpinājās uz citām lielākajām Eiropas pilsētām kā Londonu un Amsterdamu. Mūsdienās kafiju audzē Dienvidamerikā, Centrālamerikā, Āfrikā, Āzijā un Okeānijā.
Populārākie kafijas veidi
Sen ir pagājuši tie laiki, kad varam izvēlēties tikai starp melnu vai baltu kafiju. Pasaulē kopumā aug ap 60 dažādu kafijas šķirņu, taču populārākās no tām ir divas – Coffea arabica jeb Arabika un Coffea Canephora jeb Robusta, no kurām mūsdienas gatavo visdažādākos kafijas dzērienu jebkurai gaumei.
Espresso
Šis kafijas veids ir pamats daudziem citiem kafijas dzērieniem. Tam ir raksturīga ļoti intensīva garša, taču ne būt ne augsts kofeīna saturs. To pagatavo īpašā aparātā, nelielu ūdens daudzumu izdzenot cauri smalki samaltām kafijas pupiņām. Espresso kafijai ir “crema” kārtiņa, kas sniedz tai bagātīgu garšu un aromātu.
Americano
To gatavo uz Espresso bāzes, papildinot ar karstu ūdeni, lai padarītu kafiju mazāk intensīvu. Lielākā daļa pasaules to vienkārši dēvē par melnu kafiju, lai gan pagatavošanas metodes ir atšķirīgas. Kafiju, kas gatavota no rupja maluma kafijas pupiņām, nevar dēvēt par Americano.
Cafe Latte
Vienkārši runājot, tā ir kafija ar pienu. Atšķirībā no mums ierastā pagatavošanas veida, Caffe Latte taisa no tases Espresso un tvaicēta piena. To papildina ar saputota piena cepurīti, kā arī to ļoti labi var papildināt ar dažādiem sīrupiem.
Capuccino
Arī šo kafijas dzērienu gatavo no vienas Espresso devas un tvaicēta piena, taču atšķirībā no Cafe Latte, piena attiecība ir mazāka. Tam ir raksturīga piena putu “cepurīte”.
Mochachino
Dzēriens, kura pamatā ir Cappucino. Atšķirībā ir tāda, ka piens tiek sajaukts ar tumšo vai piena šokolādi, vai arī kakao pulveri. To mēdz pasniegt, izdekorējot, piemēram, ar piena putām, šokolādes skaidiņām vai veselām kafijas pupiņām.
Kafijas pagatavošana
Gardas kafijas pamatā ir kvalitatīva kafija, kā arī pareiza pagatavošanas metode. Pagatavošanas metodei ir jāatbilst kafijas daudzumam, grauzdējuma pakāpei un malumam. Šie ir populārākie kafijas pagatavošanas veidi:
- kafija tieši tasītē;
- gatavojot Espresso automātā;
- filtrējot kafijas aparātā;
- gatavojot franču spiedkannā;
- gatavojot katliņā.
Neatkarīgi no tā, kādu pagatavošanas metodi izvēlēsieties, svarīgi ir atcerēties, ka visa pamatā ir kvalitatīva kafija.