Kafija – tās izcelsme, veidi un pagatavošana
Kafija bez šaubām ir viens no populārākajiem dzērieniem visā pasaulē, un ne bez iemesla. Šim dzērienam ir patīkama garša un tas sniedz stimulējošu efektu, ko cilvēki ir iemācījušies izmantot savā labā, lai īsā laikā iegūtu papildus enerģijas devu dienas iesākumā.
Kam lai mēs pasakamies par šī brīnišķīgā dzēriena atklāšanu? Lai arī pasaulei nav zināms īstā kafijas atklājēja vārds, pastāv leģenda par to, kā cilvēce ar kafiju tika iepazīstināta.
Īsa kafijas vēsture
Leģenda vēsta, ka 8. gadsimtā etiopiešu aitu gans vārdā Kaldi esot novērojis, ka viņa ganītās aitas kļuvušas īpaši aktīvas pēc tam, kad nogaršojušas kafijas auga pupiņas. Pēc redzētā aitu gans par to esot pastāstījis vietējā klostera mūkiem, kuri tālāk arī pagatavojuši dzērienu, kas sniedzis tūlītēju mundrumu.
Liecības par kafijas dzeršanas kultūru ir zināmas arī 11. gadsimtā, kad to no Etiopijas eksportēja uz Arābiju. Ap 15. gadsimtu kafija jau tika audzēta Jemenā, bet 16. gadsimtā arī Persijā, Sīrijā, Ēģiptē un Turcijā. Šajā laikā Damaskā un Aleppo tika atvērti arī pirmie kafijas nami.
Eiropu šis dzēriens sasniedza 17. gadsimtā, kad pirmās kravas no Mokas ostas tika ievestas Venēcijā. Kafijas ceļš no Itālijas turpinājās uz citām lielākajām Eiropas pilsētām – Londonu un Amsterdamu. Mūsdienās pupiņu kafija tiek audzēta Dienvidamerikā, Centrālamerikā, Āfrikā, Āzijā un Okeānijā.
Populārākie kafijas veidi
Sen ir pagājuši tie laiki, kad varam izvēlēties tikai starp melnu vai baltu kafiju. Pasaulē kopumā aug ap 60 dažādu kafijas šķirņu, taču populārākās no tām ir divas – Coffea arabica jeb Arabika un Coffea Canephora jeb Robusta, no kurām mūsdienas gatavo visdažādākos kafijas dzērienu jebkurai gaumei.
Espresso
Šis kafijas veids ir pamats daudziem citiem kafijas dzērieniem. Tam ir raksturīga ļoti intensīva garša, taču ne būt ne augsts kofeīna saturs. To pagatavo īpašā aparātā, nelielu ūdens daudzumu izdzenot cauri smalki samaltām kafijas pupiņām. Espresso kafijai ir “crema” kārtiņa, kas sniedz tai bagātīgu garšu un aromātu.
Americano
To gatavo uz Espresso bāzes, papildinot ar karstu ūdeni, lai padarītu kafiju mazāk intensīvu. Lielākajā daļā pasaules tā tiek apzīmēta vienkārši kā melna kafiju, kaut arī pagatavošanas metodes ir atšķirīgas. Kafiju, kas gatavota no rupja maluma kafijas pupiņām, nevar dēvēt par Americano.
Cafe Latte
Vienkārši runājot, tā ir kafija ar pienu. Atšķirībā no mums ierastā pagatavošanas veida, Caffe Latte taisa no tases Espresso un tvaicēta piena. To papildina ar saputota piena cepurīti, kā arī to ļoti labi var papildināt ar dažādiem sīrupiem.
Capuccino
Arī šo kafijas dzērienu gatavo no vienas Espresso devas un tvaicēta piena, taču atšķirībā no Cafe Latte, piena attiecība ir mazāka. Capuccino raksturīga piena putu “cepurīte”.
Mochachino
Dzēriens, kura pamatā ir Cappuccino. Atšķirībā ir tāda, ka piens tiek sajaukts ar tumšo vai piena šokolādi, vai arī kakao pulveri. To mēdz pasniegt, izdekorējot, piemēram, ar piena putām, šokolādes skaidiņām vai veselām kafijas pupiņām.
Kafijas pagatavošana
Labākā kafija ir tāda, kura satur kvalitatīvas sastāvdaļas un kurai ir, pareiza pagatavošanas metode. Pagatavošanas metodei ir jāatbilst kafijas daudzumam, grauzdējuma pakāpei un malumam. Šie ir populārākie kafijas pagatavošanas veidi:
- kafija tieši tasītē;
- gatavojot Espresso automātā;
- filtrējot kafijas aparātā;
- gatavojot franču spiedkannā;
- gatavojot katliņā.
Neatkarīgi no tā, kādu pagatavošanas metodi izvēlēsieties, svarīgi ir atcerēties, ka visa pamatā ir kvalitatīva kafija.